Jutut aihealueella 'Tilkkutyöt'

Luomistulppa

oletko kuullut termiä luomistulppa? Minä en ainakaan ole.

Tässä eräänä päivänä mietin mikä voisi olla oikea termi tilanteelle, jossa ei synny mitään uutta, vaikka päässä surraisi minkälaisia ideoita hyvänsä. Toisinaan pään sisältö tuntuu olevan yhtä tönkissä kuin kaksi päivää vanha kaurapuuro kattilassa ja ideat tipotiessään. Toisinaan herää aamuyöstä ja näkee kaiken kirkkaana ja itsestään selvänä, kunnes koittaa aamu, jolloin vanha kaurapuuro on taas siirtynyt aivojen paikalle. Paha homma, enkä muutenkaan ole kaurapuuron ystävä.

Tilkkuystävillänikin tuntuu joskus olevan tulppa oman luomisensa esteenä, onneksi, joten siitä tietää, että kyseessä on useinmiten ohimenevä ilmiö. Väkisin vääntämällä ei saa mitään kivaa aikaiseksi, eikä sillä tavalla ole kiva työskennelläkään, ainakaan minusta. Toisinaan syntyy paljon valmista keskeneräsisitä töistä ja toisinaan syntyy vain uutta keskeneräistä valtavan inspiraatiopurkauksen tuloksena. Seuraavana päivänä sitten ihmettelee omien käsiensä tuloksia ja miettii, kukahan tuonkin on tehnyt ja missä mielentilassa? Onko syytä huoelen?

Tällä hetkellä aivojen paikalla on vetelää kauravelliä, ajatukset tulevat ja menevät edestakaisin kuin vesi paloauton vajaassa säiliössä liikenneympyrässä. Kellahtaako ojaan vaiko ei? Taidan hörpätä pari tuopillista vettä, se kuulema piristää aivotoimintaa ja estää luomistulpan muodostumista.

1 kommentti 22/7/2007

Oma näyttely ”Floral Quilts”

Emmin yli yön, kun minulle yllättäen tuli mahdollisuus järjestää oma näyttely ja varsin lyhyellä varoitusajalla. Mietittyäni päätin kuitenkin käyttää tilaisuuden ja maanantaina 26. kesäkuuta, heti Juhannuskemujen jälkeen, rakennan ensimmäisen oman näyttelyni Oulun torinrannassa sijaitsevaan Sata Savua -sisustus- ja lahjatavaraliikkeen yläkertaan.

Paikka on idyllinen vanha aitta, jonka toisessa kerroksessa on tunnelmallinen näyttelytila, kuin omiaan tilkkutöille. Onneksi työhuoneen kätköistä löytyi keskeneräisiä sen verran, että kun panen ”hösseliksi”, niin maanantaina, reilun viikon kuluttua näyttely on avoinna klo 10.00. Vapaata näyttelyseinää on lähes kaksikymmentä metriä ja eilen illalla väsäsin ruutupaperille suunnitelman siitä, kuinka seinät täytetään. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, voi kun olisikin, tässä tapauksessa se ei taida pitää paikkaansa. Jänskää.

Näyttelyyn olen kerännyt kesäisiä kukkatöitä, ruusu- ja pikkukukkaiset kankaat sulassa sovussa(ko)? Tule ja totea itse, jos olet liikkeellä Oulussa Juhannuksen jälkeisellä viikolla. Paikka: Sata Savua, Aitta nro 21 Oulun kauppatorilla. Avoinna kyseisellä viikolla maanantaista sunnuntaihin. Pyrin itsekin olemaan paikalla koko viikon, tervetuloa.

Lupaan laittaa galleriaan kuvia näyttelystäni viikon 27 aikana, niin saatte ”tirkistellä” sieltä, ellette pääse paikan päälle.

Jätä kommentti 16/6/2006

Tilkkutyökurssilla Sadun opeissa

Viime viikolla osallistuin Oulun kansalaisopiston tilkkutyökurssille. Opettajana meillä oli Satu Itäpää, joka valitettavasti on muuttamassa takaisin synnyinseudulleen Lahteen. Valitettavasti sen vuoksi, että me täällä Oulun seudulla menetämme idearikkaan ja innostavan opettajan, mutta toisaalta taas toivotan Sadulle onnea uusiin ja ”entisiin” ympyröihin.

Me kurssilaiset olimme ihana sekamelska ”elämäntapatilkkuilijoita”, vasta-aloittaneita ja kaikkea siltä väliltä, juuri se teki kurssista antoisan ja värikkään. On mukavaa huomata, että ryhmään voi tulla juuri sellaisena kuin on, ja yhteisen harrastuksen yhdistämänä pääsee vaihtamaan mielipiteitä tilkkutöistä ja kaikenmaailman asioista. Pääkopan parannusta luovuuden kera parhaimmillaan.

Yrittäminen on aika yksinäistä puuhaa, jonka vuoksi aion vastakin osallistua kursseille, joilla tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uusia virikkeitä opettajalta ja muilta kurssilaisilta. Oppia ikä kaikki, onneksi en vielä koskaan ole tuntenut osaavani kaikkea, tällaisiakin juttuja kuulee ”kyliltä”, ettei osallistuta sen vuoksi, että osataan jo kaikki? Miten se on mahdollista?

kysyy ikuinen oppija

Aloitin kurssilla uuden vesivärityön, kuva tulee heti galleriaan, kun saan sen valmiiksi.

Jätä kommentti 12/6/2006

Muutto metrin päähän

..kuinka voikaan ottaa koville muutto metrin päähän eli työhuoneesta tuli makuuhuone ja makuuhuoneesta tuli työhuone. Voitte vain kuvitella, mikä nippeleiden ja nappeleiden määrä tulee vastaan mistäkin laatikonpohjalta.

Kaikkein kamalinta tai antoisinta on ollut se, kun löytää kauan-sitten-kadonneen ja jo-unohduksiin-joutuneen keskeneräisen tilkkutyön kaappien kätköistä tai pikkuruisesta pahvilaatikosta. Löytämisen hetkellä sitä joko riemastuu tai huvittuu, riippuen siitä, kuinka kauan sitten työ on jäänyt keskeneräiseksi. Saattaa muistua mieleen yhtä sun toista, esim. mitä ihmettä minä oikein olenkaan suunnitellut vuoden 1996 syksyllä, että tällaiseen olen ryhtynyt. Toisinaan on vaikea muistaa, mikä se niin sanottu juttu oikein olikaan, sillä tänään keskeneräistä työtä katselessaan sitä ei ainakaan enää saa kiinni.

Parhaimmillaan keskeneräinen työ on saanut tekijänsä valtaansa niin, että on välittömästi, kesken muuttopuuhien, joutunut asettumaan ompelukoneen ääreen ja täytynyt jatkaa siitä mihin vuosia sitten oli jäänyt.

Olisi tärkeää, että omat työt tulisi jotenkin tallennettua, joko luonnoksena ruutupaperille, paperi- tai digikuvana, sillä niin paljon ihminen elämänsä aikana ehtii. Olisi jälkipolviakin ajatelellen älykästä jättää jonkinlainen kädenjälki kädentöistään vai mitäpä tuumitte? Jos unohtaa keskeneräiset, kuinka mahtaa käydä niille valmiille, joista on jo vuosien saatossa luopunut.

Jätä kommentti 22/5/2006

Vain tilkkujen tähden

joskus 1990-luvun alkupuolella mietin elämääni ”neljänkympin-tuolla-puolen”. Sinne tuntui olevan NIIN pitkä matka, tuolloin jo sen ikäiset ihmiset tuntuivat ikälopuilta, vaan tässä sitä nyt ollaan, ”neljänkympin-tällä-puolen” enkä tunne olevani yhtään liian vanha oikeastaan mihinkään, paitsi ehkä jääkiekon pelaamiseen.

Tilkkuihin sekaannuin muistaakseni 1992 tai 1993, kuitenkin aika kauan sitten. Ensimmäiset tilkkutyöni saavat minut edelleen hyvälle tuulelle, sillä niin hassuja niistä tuli, kummallisen värisiä kummallisista kankaista. Onneksi olen valokuvannut suurimman osan, sillä muutenhan ne pääsisivät onneksi 😉 unohtumaan.

Nyt jos koskaan oli aika tehdä täyskäännös elämässä ja sen vuoksi aloitin yrittämisen ”vanhoilla päivilläni”. Kolmas ammatti/työura tähän ikään on lie sitä mitä valtiovaltakin meiltä vaatii ja toivoo. Maailmalla kierreltyäni olen nähnyt niin paljon ihania tilkkuiluun liittyviä juttuja, että miksi en toisi ainakin parhaita paloja meidän kaikkien ulottuville, miksi en?

Millaisia toiveita sinulla on uudelle tilkkuyrittäjälle? Kaikkien kaikkia toiveita en tietenkään pysty toteuttamaan, mutta jos edes muutaman. Kirjoita minulle toiveistasi

toivoo Paula

Jätä kommentti 27/4/2006


Kalenteri

lokakuu 2022
ma ti ke to pe la su
« heinä    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Jutut kuukausittain

Jutut aihealueittain